Блог на VsichkiOferti.bg

Великден – пречистване на човешките грехове

Публикувана от vsichkioferti
на 15.04.2012



Днес целият Православно Християнски свят казва: „Христос воскресе! Воистину воскресе!“

Великден, също така известен като Пасха (от староеврейски език – „преминаване“), е празник, водещ началото си от древността. Номадските, семитските и тракийските племена са го чествали, като са отбелязвали началото на пролетта, на новото начало на живота и природата. С възникване на християнството празникът се е свързал с възкръсването на Христос и затова отначало честването му при евреи и християни съвпадало по време. През 325 г. е взето решение Великден да се празнува на първата неделя след пролетното пълнолуние. Затова и до днес Великден няма точна дата в календара.

Преди полунощ в събота преди Великден се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всеки присъстващ запалва своята свещ и носи по домовете си.

Великден е денят, в който всеки може да се пречисти от греховете си и да си даде равносметка за добрите и лоши дела, които е направил.

Няколко думи и за символиката на великденските предмети:
  • Великденското яйце
Боядисването на яйца също датира от обичаи от древността. Яйцето като символ на плодовитостта, цикличността и възраждането на природата, символизира на Божието възкресение.
  • Великденският хляб
Този важен обреден хляб(козунакът) никога не се реже с нож, а се чупи от най-възрастния член на фамилията на толкова парчета, колкото са членовете на семейството. Задължително се оставя парче и на къщата, и на Бог. Традицията се свързва с идеята за благоденствие и здраве.
  • Великденският заек
Заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания – и с луната и нейните цикли.
Нека светлината на Неговото възкресение озари живота ви! 
Много здраве и благополучие!