Блог на VsichkiOferti.bg

Екскурзии за карнавалите през февруари – къде и кога?

Публикувана от vsichkioferti
на 13.01.2020



karnavali

След като дългите септемврийски екскурзии по близки и далечни топли дестинации са приключили, еуфорията след декемврийските екскурзии по коледни базари е минала, обикновено започваме с копнежите по топлите летни месеци, които ни позволяват повече пътуване и нови дестинации. Зимата, обаче, не трябва да ни спира! Пътуването през февруари в Европа може да бъде изпълнено със студени, но вълнуващи дни. Тук „на помощ“ идват едни от най-известните европейски карнавали, които можем да посетим.

  1. Карнавалът във Венеция, Италия – 08.02 – 25.02

През зимата този романтичен италиански град е обвит в мъгла, което го прави още по-живописен и загадъчен. Най-голямото вълнение, обаче, носи Венецианският карнавал, който  се провежда през февруари, което прави този месец идеален за посещение на италианския град. Едва ли има някой, който не е чувал за този карнавал. Смята се, че Венецианският карнавал бележи началото си от победа на Венецианската република срещу Окилийския патриарх Улрико ди Тревен през 1162 г. В чест на тази победа хората започват да танцуват и да се събират на площад Сан Марко, като в последствие, през Ренесанса, тези празненства стават официални. 

Екскурзии до Венеция ТУК

  1. Карнавалът в Ница, Франция – 15.02 – 29.02

Карнавал в Ница

Карнавалът в Ница е едно от най-големите фестивални събития в света, наред с Бразилския карнавал и Венецианския карнавал. Той се провежда ежегодно през февруари в Ница на Френската Ривиера. Най-ранните сведения посочват съществуването му още през 1294 г., когато графът на Прованс, Чарлз Анжу, пише, че е преминал „радостните дни на карнавала“. 

През 1873 г. е създаден комитет за организация на Карнавала, начело с местния художник Алексис Моса , като по-късно се включва и синът му Густав-Адолф Моса. С течение на времето карнавалът се превръща в парад, добавяйки маскаради и състезания.

Днес събитието привлича над милион посетители в Ница всяка година. Карнавалът обхваща двуседмичен период през февруари.

Екскурзия до Ница ТУК

  1. Лимонов фестивал в Ментон, Франция – 15.02 – 03.03

карнавалът в Ментон

Всеки февруари малкото градче Ментон на Френската Ривиера провежда едно от най-популярните събития във Франция: Фестивалът на лимоните (Fête du citron). Организирано от туристическото бюро към края на февруари, събитието се провежда от 1928 г. 

Всяка година фестивал използва 120 тона цитрусови плодове, за да украси своите гигантски празнични структури. Фестивалът вече се превърна във второто по големина събитие на Френската Ривиера, след Карнавала в Ница и преди Гран При на Формула 1 в Монте Карло. Провежда се в приблизително същото време като карнавала в Ница. 

Всяка година фестивалът се организира по зададена тема: Дисни, Музика на света, Испания и др. Като през 2020 темата е “Празненствата по света” (‘Les Fêtes du Monde’)

Екскурзия до Ментон ТУК

  1. Карнавалът в Ксанти, Гърция – 01.02 – 01.03.

xanthi

Тракийските фолклорни празници – Карнавалът на Ксанти вече има 54-годишна история, по време на който жителите и посетителите на града могат да се насладят на уникални моменти и забавления. През 1966 г. в Ксанти се организират първите тракийски карнавални тържества.

В днешно време програмата за празнуване включва разнообразни събития, които показват както историята, фолклора на района, така и предлагат много възможности за забавление и веселие. Акцентът на карнавала е грандиозният карнавален парад в последната карнавална неделя, по време на който хиляди участници в събитието и посетители изпълват центъра на града с цветове и музикален ритъм.

Екскурзии до Ксанти ТУК