Блог на VsichkiOferti.bg

„Най-вкусните“ дестинации в света

Публикувана от vsichkioferti
на 11.01.2017



 

„Най-вкусните“ дестинации в света - vsichkioferti

Независимо дали го осъзнавате или не храната е едно от основните средства да опознаете една страна. Чрез местния тапас бар, на който сте се натъкнали надолу по улицата, и морската храна, която сте хапнали, доставена директно от морето и пренесена след това на барбекюто, ще усетите наистина местната атмосфера. Съставките извикват пейзажи, рецептите – история, а някои ястия могат да отключат същината на дадено място и неговите местни жители.

Ето и някои от най-ароматните места по света:

  1. Буенос Айрес, Аржентина

Каубоите „гаучос“, които отглеждат говеда, и вълните от европейски емигранти са оформили кулинарния облик на Аржентина и са превърнали Буенос Айрес в град от световна класа за всички хора, обичащи месото. Днес кухнята на столицата е микс от традициите, пренесени от емигрантите: италиански сладолед, емпанада от Испания, вино от лозята, отгледани от французи, и немски наденички и сирене. Извън Буенос Айрес поколения от гаучос пасат добитъка по пасищата на Пампас. Жителите на града „портенос“ определено са месоядни. Месото бива изпичано на открит огън върху „парила“ – голямо барбекю, което се използва в ресторанти, където се предлагат стекове, и частни домове, в които семейства и приятели се събират на барбекю („асадос“).

Буенос Айрес, Аржентина

Буенос Айрес, Аржентина

  1. Река Маргарет, Австралия

Насочвайки се на юг от Перу, този подвижен регион на Югозападна Австралия изненадващо е кулинарна дестинация благодарение на отдадената ѝ общност от готвачи и производители. Градове като Фримантъл, Бънбъри и Бъселтън очертават крайбрежната ивица, местната храна там е в изобилие, а само на няколко часа от Пърт винарския регион на река Маргарет комбинира провинциалната атмосфера и красиви плажове с изтънчена кухня. Крафт бирата започва да се налага като иновативно предизвикателство за винарската обстановка по река Маргарет. Готвачите предлагат месо, морска храна и друго местно производство във винарските ресторанти и кафенета. Ако смесите кулинарното влияние на имигрантите и близостта до Югоизточна Азия, то кухнята на региона ще изглежда като жизнено и мултикултурно чудо.

Река Маргарет, Австралия

Река Маргарет, Австралия

  1. Кейп Таун, ЮАР

На най-южната точка в Африка – Кейп Таун – готвачите са сътворили една прогресираща кулинарна обстановка чрез връщане към корените и използване на богатите ресурси на мястото. Те разполагат с невероятно изобилие от продукти: прясна риба и морска храна като раци, риби „кинг клип“ и щука; планински скакач (газела), който бива овкусен и хвърлен на африканското барбекю или изсушен; и изобилие от плодове и зеленчуци, узрели на топлото южно слънце. Иновативните готвачи използват методите на местните хора, за да внедрят в своите менюта съставки като листата и цветовете на финбос – уникални растения, виреещи в Западен Кейп.

Кейп Таун, ЮАР

Кейп Таун, ЮАР

  1. Ханой, Виетнам

Важен елемент към кухнята на Виетнам е Ханой. Изграждан в продължение на векове под влияние на чуждо владичество и често пренебрегван заради по-големия град Хо Чи Мин, тази компактна елегантна столица е родното място на някои бележити национални ястия, които са се превърнали в синоним на виетнамската кухня по света като например супата с нудли „фо“ и „бун ча“. Телешкото започва да навлиза в кулинарията от завладяването на монголците. Китайското господство допринася чрез техниките за готвене като пърженето. Французите донасят багетите, копъра, кафето и виното. Чили, плоски нудли и кокосово мляко – от Камбоджа, Лаос и Тайланд. Въпреки това тази смесица от влияния, която се отличава с богатата употреба на свежи подправки, се превръща в кухня, уникална по свой начин. Ханой е град за чревоугодници и няма по-добро място във Виетнам, където да опитате от храната по улиците.

Ханой, Виетнам

Ханой, Виетнам

  1. Орхус, Дания

След дълго време бивайки в сянката на Копенхаген, основаният от викинги Орхус на полуостров Ютланд започва да се явява като европейска дестинация за местно похапване. То е идеално място да изследвате как и защо Дания се е превърнала от старомодна дестинация за похапване в развит кулинарен любимец за малко повече от десетилетие. Поставен е фокус върху иновациите в кухнята, което е подкрепено от качествено местно производство. Околната среда на Орхус – залива, горите и полята – осигуряват богат избор от съставки – от чудесно свинско, телешко, дивеч, млечни продукти и морски дарове до кореноплодни зеленчуци, горски плодове и билки. Био фермерите правят доставки на нарастващия брой от месари, пекари, малки пивовари и други.

Орхус, Дания

Орхус, Дания

  1. Йордания

Кервансарай от империи и цивилизации са преминали през Йордания, която стои в сърцето на Левант – историческо име за региона на Близкия Изток, който обхваща Йордания, Израел, Сирия, Либия и териториите на Палестина. Никъде другаде това смесено наследство не си личи повече от древните рецепти, подправките и често срещани съставки в тази част на света. Салатите в средиземноморски стил, мешаната скара и мезетата са типични за йорданската кухня, изпълнена с подправки, пикантна смрадлика и миксът от подправки „затар“, и доподправени с арабски фурми, кедрови ядки, шам фъстък, нахут, булгур и тахан. Агнешкото е високо ценено заради своят богат вкус и аромат и рядко ще намерите ястие тук, което не завършва със сиропиран сладкиш.

Йордания

Йордания

  1. Ченай, Индия

Най-южният град в Индия – Ченай – е доминиран от люта кухня, в която се използват основно леща, картофи и домати, и която подлага на изпитание разбирането за еднообразната вегетарианска храна. В основата на индийската кухня на юг са куркумата и сосът от леща „самбар“, който се използва за втапяне на всичко от хрупкави доса (палачинки от оризово брашно) до вада (понички с брашно от леща), но готвачите постоянно правят иновации щом се отнася до намирането на начини за превръщане на вегетарианските продукти в гастрономическа сензация. Дори и заклетите месоядци ще се убедят колко е вкусно само след няколко хапки. Думата „къри“ произлиза от тамилската дума „кари“, която означава пикантен сос, като по този начин индийското готвене поставя в основата си готварските тенджери на врящия юг.

Ченай, Индия

Ченай, Индия

  1. Пиемонт, Италия

В страна с толкова известна кухня и местни продукти Пиемонт се отличава като гастрономическа звезда. Този северозападен регион е родното място на бавната храна – движението, което поставя удоволствието и вкусът от храната пред бързината и удобството. Често изтъкван като „Тоскана без туристи“, чревоугодниците се отправят на тълпи към Пиемонт, за да опитат обичаните регионални специалитети и продукти, които включват ризото по пиемонтски (с масло и сирене), талиерини (тънки талиатели), витело тонато (говеждо със сос от риба тон), възхитително меко козе сирене Томино, рядко срещани бели труфели, ориз Арборио, лещници и кремообразен сладолед. Добавете към това и два от най-тачените винени региона – Бароло и Барбареско – и ще видите защо днес Пиемонт е едно от най-вълнуващите кулинарни места в Италия.

Пиемонт, Италия

Пиемонт, Италия

  1. Мейн, САЩ

Южното крайбрежие на Мейн е едно ветровито място, очертано от фарове. Рибарски лодки кръжат около пълните с островчета заливи. Местата, където продават омари и миди, се блъскат за внимание по магистралата. В този район на САЩ ще видите, че риба, стриди и миди често биват изпържени, допълнени с гарнитура от пържени картофи, зелева салата с майонеза и сос тартар. Омарите са задушени или печени. Всеки уважаващ себе си крайбрежен град от Китъри на север до Кале разполага с барака, която продава омари недалеч от местното пристанище – има чудесни места, където да похапнете богата супа с морски дарове. За туристите, които минават с кола, обиколката на Мейн е най-добре да се прави в периода от края на май до октомври.

Мейн, САЩ

Мейн, САЩ

Източник: lonelyplanet.com