Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Село Златолист

Публикувана от vsichkioferti
на 17.05.2016



 златолист

Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше Троянският манастир, а този път ще ви дадем няколко причини защо трябва да посетите едно малко китно селце, в което желанията се сбъдват – с. Златолист.

Село Златолист е сгушено в Санданско-Петричката котловина, на 32 км от Сандански и на 4 км от Мелник. Златолист се слави като свято място, в което душата ви може да намери покой, а тялото ви да се възстанови от забързания и натоварен живот. Целият район е изпъстрен със Свети места, но едно от най-прочутите е църквата „Свети Георги“ в селото, където пророчицата Преподобна Стойна е прекарала по-голямата част от живота си. Тя е почитана като светица още приживе, а самата Ванга казва, че е била 3 пъти по-силна от нея.

златолист

Преподобна Стойна била монахиня и самият Св. Георги я „довел” в селото. Когато била на седем години, Пророчицата се разболяла от едра шарка и ослепяла. Докато била болна, Св. Георги я навестил и ѝ заръчал да отиде в село Златолист. След време родното село на Преподобна Стойна било опожарено и тя тръгнала да изпълни заръката. Когато дошла в селото и разбрала за църквата „Св. Георги”, решила да се установи в нея и да живее като монахиня, за да помага на хората. Скоро става известна със своите пророчески и лечителски способности. Един ден Пророчицата била посетена и от владика, който ѝ подарил сребърен кръст. Казал ѝ, че тя е по-достойна да го притежава. Кръстът и до днес се пази в църквата. Преподобна Стойна е починала през 1933 г., едва на 50 г., но и до днес от уста на уста се предават легенди за нейните чудодейни способности и се вярва, че тя ще помогне на всеки нуждаещ се.

златолист

Храмът „Св. Георги” е построен през 1857 г., макар че местните твърдят, че е издигнат още през XII век или дори IХ век. Изрисуван е през 1876 г. от Теофил Минов, който по това време е едва 11-годишен. В църквата можете да видите стенописи, които са крайно нетипични и уникални. Сред тях има дявол с арбалет, светец с глава на кон и дявол, впрегнал човек в каруца. В средата под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел. Хилядите туристи, които посещават църквата, събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът притежава лечебна сила. Можете да се качите и на втория етаж на църквата, където е обособена малка стаичка с леглото на пророчицата и голяма икона, пред която да се помолите.

златолист

Светилището разполага и с природна забележителност – огромен разклонен чинар на 1295 г. Той е с височина около 28-30 м, с обиколка на дънера 6 м и многократно участва в класацията „Дърво на годината”. Според местната традиция, трябва да прегърнете дървото за няколко минути, за да се пречистите, а след това да се залюлеете на люлките върху клоните, за да постигнете вътрешна хармония.

Ако историята на църквата не ви е развълнувала, има още една причина да посетите с. Златолист – изумителната природа. Ако обичате преходите, отправете се към екопътеката, която свързва село Златолист с Мелник. Това малко приключение ви гарантира 2 часа преход сред чудна природа, пясъчни пирамиди и спиращи дъха гледки.

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.