Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Пловдив

Публикувана от vsichkioferti
на 20.09.2016



 

Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше свещеният град Перперикон, а днес ще ви разкажем за един от най-обичаните и неостаряващи градове в България – Пловдив.

С 8-хилядната си история Пловдив е най-старият жив град в Европа и шести в света. Освен че е щедро изпъстрен с археологически съкровища, той е и едно от най-културно оживените места в Югоизточна Европа, с много фестивали, АРТ квартали и страхотни заведения.

Пловдив

Пловдив

Първата причина да посетите Пловдив не може да бъде никоя друга освен Античният театър. Той е сред най-добре запазените антични театри в света. Построен е по времето на император Марк Улпий Траян в началото на ІІ век и от своето откриване е най-популярната емблема на града. Друг паметник от това време е Античният стадион, който се намира в центъра на града. Едва ли има много градове в света, които могат да се похвалят с римски стадион на главната си улица.

Пловдив

Пловдив

Втората причина е Старият град. Благодарение на добре запазената традиционна архитектура, ще се пренесете в Югоизточна Европа преди XX век, когато богатите български, гръцки и арменски търговци на Пловдив са построили тук големи разкошни къщи, стърчащи над тесните калдъръмени улички. Обзавеждането е смес от източни и западни стилове, а най-хубавото е, че повечето от тях са отворени за посещения.

Пловдив

Пловдив

На трето място е душата на града – Капана. Кварталът е в непосредствена близост до центъра, но сякаш живее свой собствен живот. В него се срещат новото и старото от Пловдив. По време на османско време Капана е бил базар и днес също можете да откриете множество занаятчийски ателиета и работилници, които характеризират Балканите от миналото. В близост до тях ще откриете и духа на новото време – барове, дискотеки и клубове.

Пловдив

Пловдив

Ако вече сте посещавали Пловдив и трите ни причини не могат да ви убедят, то може би богатата културна програма ще го направи. От 23 септември в Пловдив стартират три интересни фестивала, на които е добре да обърнете внимание – „Нощ на музеите и галериите”, „Стрийт Арт Фест” и ONE ARCHITECTURE WEEK.

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.