Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Мелник

Публикувана от vsichkioferti
на 04.10.2016



мелник

Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше замъка в Равадиново, докато тази седмица искаме да ви пренесем в атмосферата на скътания в планинските склонове на Пирин Мелник.

Мелник е най-малкият град в България, разположен в югозападната част на страната, в област Благоевград. Намира се на 437 м. надморска височина и цялата местност, която го заобикаля е действително живописна. Климатът е преходносредиземноморски. През града минава Мелнишка река, която е приток на Струма.

bg-wikipedia.org2

Няма конкретни сведения за това кога именно е възникнал Мелник, но археолозите предполагат, че е възникнал като крепост за охрана на южна българска граница, след подписването на така наречения „Дълбок мир“ между България и Византия, през 864 г.

Melnik-Oct04_089

В Мелник и региона лозарството и винопроизводството са в разцвет. Те са и основен поминък на местното население, заедно с туризма.

Melnik-Oct04_039

Сред забележителностите на града са Кордопуловата къща, Мелнишките скални пирамиди, хижа Пирин, паметник на Яне Сандански и Градски исторически музей.

063130048940

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.

 

Снимки: bg-wikipedia.org, kordopulova-house.com