Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Дряновски манастир

Публикувана от vsichkioferti
на 04.05.2016



Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още нямате идея как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше комплекс „Етъра“ Габрово, а този път ще ви предложим да прекарате почивните си дни в разходка до Дряновски манастир и околията му.

20150726_142227

Снимка: Личен архив

 

Дряновски манастир е действащ и до днес мъжки манастир. Строен е преди векове, по времето на Втората Българска държава – XII век. Светата обител носи името на Св. Архангел Михаил и се намира в Северна България, на около 6 км от Дряново.

Манастирът е лесно достъпен за всеки, който иска да го посети, като до него води асфалтов път. В близост е и железопътна гара „Бачо Киро“. Изключително красиво място, което си заслужава да бъде видяно от всекиго, било то вярващ християнин или не. Красотата на природата е сякаш с магична сила и въздейства неповторимо. Вековни дървета се извисяват до където поглед стига. Стръмните склонове, прохладни планински реки и горска тишина са лекарство за натрупаните от ежедневието негативи като умора и апатия. Нека не заравяме, че природата е най-добрият лек за всяка болка.

20150726_141538

Снимка: Личен архив

 

Историята на манастира е богата. Нееднократно е бил разрушаван и отново изграждан от вярващи християни. През годините манастирския комплекс е бил средище за развитие на православното християнство по българските земи, както и убежище за родните революционери и будители. Мястото също е било един от центровете за подготовка на Априлското въстание (1876 г.).

20150726_142159

Снимка: Личен архив

 

Манастирът „Св. Архангел Михаел“ е приказно място, което заслужава вашето внимание. Ако решите да го посетите, ще загубите ако не се насладите на красотата и удоволствията, които ви се предлагат в околията на светата обител. Забележителностите в района са много и разнообразни. Предлагаме ви някои от тях:

  1. Пещерата „Бачо Киро“ – изключително красива и древна. За запалените пещерняци пещата предлага дълъг маршрут, който разкрива цялото й величие. За останалите, които не разполагат с достатъчно време или ентусиазъм, е създаден и кратък тур за оглед на мястото;
  2. Скално катерене – за члнове на клубове по катерене, алпинисти аматьори и любители, слоновете около Дряновския манастир са желано място. Отвесни и високи, те са идеални за скално катерене;
  3. Сини вир – най-дълбокия вир на Дряновска река. Студената и чиста вода са лек и забава през горещите летни дни, както и красива гледка през по-студените месеци.
  4. Исторически музей-Дряново – помещава Експозицията „Археология и Възраждане“, която никой любител на историята не би могъл да подмине. Множестгво находки от праисторията до периода на Възраждането биха могли да бъдат разгледани.
  5. Дряновска екопътека – редки растителни видове, изключителни скални форми и панорамна гледка са само част от това, което ще видите вървейки по пътеката.  Помнете, рисувайте, снимайте – заслужава си!
20150726_141609

Снимка: Личен архив

 

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.