Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Антична крепост в гр. Бяла

Публикувана от vsichkioferti
на 02.08.2016



525

Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше крепостта Баба Вида, а този път ви предлагаме да се разходите до гр. Бяла, за да видите Античната крепост на нос Св. Атанас.

Късноантичната крепост в гр. Бяла е разположена на нос Св. Атанас. Приема се, че е построена от византийските императори Анастасий и Юстиниян I, като част от военно-отбранителна система.

Открита е за посетители през 2014 г. и оттогава предизвиква огромен интерес, защото е уникална по рода си. Тя съдържа във вътрешността си винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, базилика, различни сгради и дори улици. Всичко това е представлявало пристанищен град, който до преди 7 години, когато започват археологически разкопки, е бил скрит на метър и половина под земята.

20160728_185637Вижте всички оферти за гр. Бяла

Една наистина красива част от крепостния град на нос Св. Атанас е църковният комплекс. Той включва трикорабна базилика, жилище на епископа, свещен кладенец, хранилище за дарове, две кръщелни. Олтарното пространство е било оформено с красиви мраморни детайли – различни прегради, колони, стълбчета, а в центъра е била разположена олтарна маса.

IMG_3205Вижте всички оферти за гр. Бяла

Общата площ на крепостта в гр. Бяла е около 40 дка и въпреки че не всичко е възстановено изцяло, определено е място, което си заслужава да посетите. Освен историческата стойност на мястото, със сигурност ще изпитате истински възторг от гледката, която ще се открие пред вас. Нос Св. Атанас се врязва в морето и ви позволява да се насладите на безбрежната синя шир.

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.