Блог на VsichkiOferti.bg

27 красиви малки градчета в Европа

Публикувана от vsichkioferti
на 22.12.2016



27 красиви малки града в Европа

Ако си мечтаете да посетите един от тези живописни европейски градове, чиито снимки виждате навсякъде, от къде бихте могли да започнете с проучването си за най-добрата дестинация? От норвежките фиорди и величествените Алпи до слънчевите гръцки острови и всичко помежду, ви предоставяме 27 от най-красивите малки градчета в Европа.

 

  1. Манарола, Италия

Манарола е един от известните градове по крайбрежието Чинкуе Тере, изпълнени с редица къщи в различни цветове, изградени в скалите, по крайбрежието на Средиземно море. Този очарователен рибарски град е известно с виното, особено Скиачетра, както и картините на Антонио Дисковолорс – художник, влюбил се в Манарола и посветил голяма част от късните си творби на този регион. Тук няма да намерите коли, светофари, да чуете свистене на гуми или надуване на клаксони. Можете да шофирате до Манарола, но трябва да паркирате извън града и след това да се качите на автобус или да походите.

Манарола, Италия

Манарола, Италия

  1. Гармиш-Партенкирхен, Бавария, Германия

Гармиш-Партенкирхен е пленителен баварски планински град-курорт само на 80 минути с влака от Мюнхен. Преди е бил два отделни града – римски и тевтонски. Заради зимните олимпийски игри през 1936 те се обединяват, въпреки че двете страни все още имат много големи различия.  Партенкирхен датира от 15г. след Христа и е изпълнен с тесни калдъръмени улици с исторически сгради в баварски стил – три или четири етажа, отворени щори и фасади, боядисани с изображения в пастелни цветове, регионални или религиозни сцени.

Гармиш-Партенкирхен, Бавария, Германия

Гармиш-Партенкирхен, Бавария, Германия

  1. Портрии, Шотландия

Портрии е най-големият град на шотландския остров Скай, оживено пристанище и развиващ се културен център, въпреки че населението е по-малко от 2 500. Пристанището е отправна точка, обособяваща се с редица пъбове, рибни ресторанти и невероятни гледки към залива. Едно от най-добрите места за отсядане, ако планирате да изследвате този живописен регион, благодарение на близостта си до уникални и спиращи дъха атракции като скалните образувания Старецът от Стор, килтската скала и забележителните зъбери на Куирейнг.

Портрии, Шотландия

Портрии, Шотландия

  1. Рейн, Норвегия

Рейн е малко рибарско селище, разположено на живописния остров Москенесоя с население от само около 300 души. Оглавен е за най-красиво село в Норвегия. Намира се на север в архипелага Лофотен. Този отдалечен регион се обособява с сапфирени заливи, които са на ръба на спиращи дъха планини и извисяващи се фиорди. Голяма част от рибарските къщи са били трансформирани в уютни вили за посетители с директен достъп до морето с невероятни гледки към небето през нощта, както и към северното сияние.

Рейн, Норвегия

Рейн, Норвегия

  1. Колмар, Франция

Колмар датира още от 9 век. Оттогава бива наричан „малката Венеция“, благодарение на водните пътища, които се вият между средновековните улички. Това добре запазено елзаско село е също така считано за столица на виното за областта, познато с изискания си аромат. Има както френски, така и немски влияния – ще намерите местни пекарни, които продават кугелхопф и кроасани, докато заведенията за хранене се специализират често в кисело зеле и гъши дроб. Най-различни архитектурни стилове могат също да бъдат видяни – от френски нео-барок до немска готика.

Колмар, Франция

Колмар, Франция

  1. Марсакслок, Малта

Оживеното търговско пристанище на Марсакслок е основано през 900г. пр.Хр., когато финикийците първи завземат Малта. Днес този живописен град е основен доставчик на риба за населението на острова, разположен в Средиземно море. Той е известен с големите пазари, заредени с редица риби, включващи местния фаворит – лампуки. Това е необичайно градче по малтийското крайбрежие в такъв смисъл, че няма модерни сгради, които да развалят вида. Със спокойната си обстановка и традиционни риболовни лодки „лузу“, които са създадени според дизайн, датиращ още от времето на финикийците, това място е изключително очарователно.

Марсакслок, Малта

Марсакслок, Малта

  1. Портмаги, Ирландия

В страни, изпълнена с красиви градове, Портмаги се отличава. Разположен е на туристическият маршрут „Пръстенът на Кери“ по югозападното крайбрежие на Ирландия. Това крайморско рибарско селище, достойно за снимка на картичка, се характеризира с редица сгради в ярки цветове, които имат богата история. В бар „Моста“ ще се насладите на жива музика през повечето дни от седмицата заедно с фантастична храна и хубава чаша Гинес. Портмаги е също така център за екскурзии до скалата Скелигс – дом на запазени монашески селища, датиращи още от 6 век.

Портмаги, Ирландия

Портмаги, Ирландия

  1. Блед, Словения

Закътано между величествени планини, Блед е основано през 1004г. и е считано за толкова красиво от светия римски император, че е подарено на епископа на Бриксен. Замъкът седи в центъра на живописното езеро със своите ледниково сини води, заобикалящи малкия остров и ограждащи града с население от 5 000 души. Известен е като дом на някои от най-красивите здравни спа центрове в региона. Походът към средновековния замък на хълма ще ви осигури зашеметяващи панорамни гледки.

Блед, Словения

Блед, Словения

  1. Халщат, Австрия

Халщат е едно от най-старите австрийски селища, първоначално основано през 5 000г. пр.Хр. с цел да се използват огромните запаси от сол в планините, заобикалящи този приказен град. Хиляди години добив на сол преминали в траен просперитет на Халщат, което се вижда в красивия площад, ограден от сгради, покрити с бръшлян. В града все още се добива сол, но се смята и за ценна находка на човешката история и един от най-живописните австрийски градове със заобикаляща красота на езерото Халщат и планините, драматично издигащи се от повърхността на водата.

Халщат, Австрия

Халщат, Австрия

  1. Байбъри, Англия

Байбъри, Англия

Байбъри, разположено по хълмистия регион Котсуълд, бива наричано често най-красивият град в Англия и определено заема място сред най-доброто, което Европа предлага. За първи път е споменато в книга за недвижимата собственост от 1086г. По-голямата част от града все още стои непокътната, както и преди стотици години, с река Колн, минаващата през главната улица, докато тучни ливади са опора за древните каменни къщички със стръмни покриви. Арлингтън Роу е позната като най-живописната област в града с алеята си от къщички с отенъци на сепия, изградени през 17 век.

 

  1. Анси, Франция

Анси – едно от най-красивите и романтични места на планетата – е може би дори по-впечатляващо от величествените френски Алпи, които го заобграждат. Само на 35 км от Женева в региона на Горна Савоя в Източна Франция, Анси е разделен от малки канали и поточета, течащи от брилятно синьото езеро Анси. Отличава се с тераси, обграждащи каналите, което придава венециански стил, както и Пале дьо Лил, замук от 12 век, изграден точно в средата на един от каналите.

Анси, Франция

Анси, Франция

  1. Гореме, Турция

Гореме е построен за пръв път през римско време, конструиран на фона на скалните образувания. Скалите са служили за основа и до този ден голяма част от древната аркитектура е запазена. Повечето църкви са съградени в скалите. Този красив град е нещо, което трябва да се види на живо, тъй като изглежда сякаш е извадено от някоя приказка. Един от най-добрите начини да направите това, е от високо – всяка сутрин прези изгрев стотици балони се издигат над региона, летейки между скалите.

Турция

Турция

  1. Албарасин, Испания

Албарасин е красиво средновековно селзе в Северна Испания, датиращо от 11 век. Скалните рисунки в пещерите на културния парк Албарасин осигуряват някои от най-важните доказателства за Левантийското праисторическо изкуство. Част от средновековна Испания е запазена по стените на Албарасин, изпълнен с извиващи се алеи, тесни улички, древни каменни кули, замъци и параклиси. Тук можете да се почувствате все едно сте попаднали в периода на Средновековието.

Албарасин, Испания

Албарасин, Испания

  1. Пучиска, Хърватия

Считано за най-красивото село в Хърватия, Пучиска е определено едно от най-живописните места в цяла Европа. Белите камъни на остров Брак са това, което прави този малък пристанищен град единствена по рода си дестинация и дори произведение на изкуството. Седейки на северното крайбрежие на острова, се насладете на девствените пясъци, поемете от слънцето и потопете крака в Адриатическо море.

Пучиска, Хърватия

Пучиска, Хърватия

  1. Вестманнаейяр, Исландия

Вестманнаейяр лежи на остров Хеймаей – най-големият от 14-те острова на архипелага Уестман, край югозападното крайбрежие на Исландия. Това географско съкровище се счита за едно от най-добре пазените тайни на Исландия, което се отличава с огромно биоразнообразие, което включва 150 вида растения и милиони птици, гнездещи по скалите. Това е и едно от най-добрите места, на които да видите птицата тупик.

Вестманнаейяр, Исландия

Вестманнаейяр, Исландия

  1. Синтра, Португалия

През 1809г. лорд Байрон написва писмо на своя приятел Франсис Годжсън, с думите: „Трябва просто да наблюдавам, че селцето Синтра в Естремадура е най-красивото на света.“ Този приказен португалски град по ръба на Европа е омагьосвал безброй посетители в продължение на векове. Римляните са го превърнали в място за почитане на луната, преименувайки го на „Синтия“ по името на богинята на луната. От 1840г. Пена Палас е основна забележителност сред европейските дворци, заобиколен от мистичния парк Пена, изпълнен с разнообразие от дървета и екзотични растения от бивши колонии на Португалската империя, езерца, фонтани и черни лебеди.

Синтра, Португалия

Синтра, Португалия

  1. Бурано, Италия

Ако някога имате нужда от повдигане на настроението, този весел град в ярки цветове, който всъщност е остров във венецианската лагуна, би трябвало да ви подейства. Неговите ярки цветове изпъкват по начин, който придава тропическо усещане. Всички къщи следват определен нюанс цветове, който датира от „златния век“ на града, когато е основан за пръв път.  Легендата разказва, че местните рибари първи боядисали къщите си в тези ярки цветове, така че да могат да бъдат видяни, докато са на риболов. Гражданите трябва да изпратят писмо до правителството, ако искат да боядисат своите жилища, след което чиновниците отговарят със списък от цветове, подходящи за избор. Ако правилата се нарушат и използвате грешната боя, ще бъдете хвърлени в затвора.

Бурано, Италия

Бурано, Италия

  1. Гитхорн, Нидерландия

Ако някога сте си фантазирали да живеете простичък живот, този идиличен холандски град, разположен в провинция Оверийсел, може да бъде точният. Там няма пътища, в замяна на които има канали, съставящи малки частни островчета за всеки дом. Единственият достъп е по вода или пеша по дървените мостове. Местните се придвижват с лодки, а моторните средства трябва да останат извън града. Има около 6 км канали и селски къщи, датиращи от 18 век. Селцето е изградено от група бежанци от Средиземноморския регион от 1230г. сл.Хр. и става известен през 1958г., когато бива включен в холандския филм „Фанфара“.

Гитхорн, Нидерландия

Гитхорн, Нидерландия

  1. Ез, Франция

Ез, често описван като „гнездото на орела“, благодарение на местоположението си на скалите над Средиземно море сред екзотичната френска ривиера, е познат по света с панорамните си гледки. Областта се населява от 2 000г. пр.Хр., окупирана от Римската империя, маврите и Савоя. Най-старите сгради на селото датират от 1306г.

Ез, Франция

Ез, Франция

  1. Тенби, Уелс

Тенби се превежда като „малка крепост на рибата“ в Уелс. Градът, изобилно пристанище с достъп до Ирландското море и Атлантическия океан, е основан през 900г. сл.Хр. След нормандското завоевание на Англия Тенби е укрепен с масивна стена, за да удържа местните бунтовници. За последните няколко века този живописен град е станал известен с живописната си красота.

Тенби, Уелс

Тенби, Уелс

  1. Фолегандрос, Гърция

Санторини може и да е по-известен, но неговият съсед Фолегандрос се отличава с подобна архитектура, която включва бели сгради, декорирани с цветя в ярки цветове, павирани улици и дори гръцки православни църкви с брилянтно сини куполи. Разликата е, че няма да се „сражавате“ с тълпата от хора. В Категро – красива част от плажа с лазурни вълни – може дори да се насладите на уединено плуване.

Фолегандрос, Гърция

Фолегандрос, Гърция

  1. Чески Крумлов, Чехия

Този малък средновековен град в южния бохемски регион на Чехия може и да не е добре позната туристическа дестинация, но определено е скрито съкровище, чакащо да бъде открито, и е много вероятно да ви въодушеви толкова, колкото известната столица Прага. Разположен по бреговете на река Вълтава, градът е построен около замъкът от 13 век с елементи на Готика, Ренесанс и Барок. Благодарение на мирната си еволюция в продължение на векове красивото архитектурно наследство е останало непокътнато.

Чески Крумлов, Чехия

Чески Крумлов, Чехия

  1. Грюер, Швейцария

Грюер е известен със сиренето си с лекия вкус на ядка, което много добре се разтапя във фондю. Малко са градовете, известни с красотата си, но това живописно селце в горната част на поречието на река Саане би трябвало да е познато поне с красотата си и панорамните гледки. С широката павирана улица, водеща до впечатляващия замък от 13 век, заедно с внушителните укрепления и гледки към подножието на Алпите, градчето определено ще ви впечатли.

Грюер, Швейцария

Грюер, Швейцария

  1. Динан, Белгия

Град Динан, разположен между река Мьоза и цитаделата, е известне с великолепната си архитектура и величествени гледки от крепостта на върха на планината. Прекарайте ден в посещение на водопадите на Грото или светилището на Борен, след което се настанете на някоя маса в едно от местните кафенета, докато се радвате на гледките в един от най-красивите малки градчета в Белгия и Европа.

Динан, Белгия

Динан, Белгия

  1. Телч, Чехия

Този малък град в Южна Моравия е изпълнен с фасади на малките кафенета и магазинчета в бароков и ренесансов стил с високи фронтони, боядисани в светли пастелени цветове. Това е още един приказен град с романтично шато и кристално чисти езерца и площад, който изглежда така, сякаш е изкаран от приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Това е един чудесен пример за италиански Ренесанс в северните Алпи и се отличава с това, че е дом на един от най-красивите площади в цяла Европа.

Телч, Чехия

Телч, Чехия

  1. Кохем, Германия

Кохем е един от най-очарователните градове в цяла Германия, където можете да откриете легенди, фолклор и богата история на всеки ъгъл. Разположен по поречието на река Мозел между Айфел и Хундсрук, той е заобграден от стръмни лозя и винарски села. Състоянието на почвата и климата правят долината на Мозел отлична област за култивиране на грозде от вида Ризлинг, което се използва за производството на едно от най-добрите бели вина в Германия. Има множество възможности да спрете и да го опитате, тъй като са достъпни по цялото красиво поречие.

Кохем, Германия

Кохем, Германия

  1. Смоген, Швеция

Смоген – разположен по западното крайбрежие на Швеция – е известен като един от най-красивите градове в страната с релаксираща морска атмосфера заедно с живописни рибарски къщички и лодки, осеяни по кея. Селото е особено атрактивен микс от магазини и бутици в стари крайморски дървени къщи. Общината първоначално е била разпръсната между няколко острова един до друг, докато сега те са свързани в един остров.

Смоген, Швеция

Смоген, Швеция

 

Източник: tripstodiscover.com