Блог на VsichkiOferti.bg

19 приказни града по Коледа

Публикувана от vsichkioferti
на 19.12.2016



19 приказни града по Коледа

Коледа е най-магичното време през годината и ако си мечтаете да го прекарате в някое приказните градчета, които виждате по картичките, то тези дестинации ще ви накарат никога да не забравите времето, прекарано там.

  1. Виена, Австрия

Виена предлага шанса да прекарате една възхитителна ретро Коледа с аромата на греяно вино, носещ се във въздуха, блещукаща празнична декорация по великолепната архитектура и три външни коледни базара. Посетителите имат голям избор от занаятчийски изделия и орнаменти, както и вкусна храна и греяно вино. Разбира се и концертите на Хора на Виенските Момчета са задължителна част от празниците.

Виена, Австрия

Виена, Австрия

  1. Фалкенбург, Нидерландия

Ако искате малко да си понапазарувате за Коледа и да вземете няколко уникални подаръка като например полски ръчни изделия, варовични продукти и други, няма по-подходящо място за това от коледния базар във Фалкенбург. Той е най-старият и най-големият подземен коледен базар в Европа, изграден в лабиринт от пасажи на пещери, които са под града. Пещерата е дом на скулптури и параклис от 18 век заедно със запазени фрески, датиращи от римско време. Базарът отваря в средата на ноември и продължава точно преди Коледа, когато целият град се преобразява в блестяща зимна приказка. Децата биха били особено щастливи поради факта, че в пещерата идва самият дядо Коледа заедно със своите шейна и еленчета.

2. Фалкенбург, Нидерландия

Фалкенбург, Нидерландия

  1. Удсток, Върмонт

Върмонт е едно от най-добрите места за празнуване на Коледа в САЩ, тъй като земята е покрита с поне лек слой сняг, а във въздуха се носи ароматът на борови иглички. Историческият град Удсток придобива наистина празничен вид със своя уикенд на коледуване – фестивал преди Коледа с норвежки културни традиции от 19 век. Той включва парад с повече от 50 коня и ездачи, облечени в празнични костюми заедно с фургони и шейни, както и празнуване в стил 19 век в музея и ферма Билингс. Посетителите могат да се насладят и на коледен пир, а всички местни магазинчета с красиви празнични витрини са отворени до късно по време на фестивала.

3.Удсток, Върмонт

Удсток, Върмонт

  1. Рованиеми, Лапландия, Финландия

Рованиеми може би е най-доброто място на земята за отпразнуване на Коледа. Разположен на север от Полярния кръг, финландците спорят, че е по-подходящо място за дома на дядо Коледа от Северния полюс. Какво по-добро място за среща с веселия старец от замръзнала зимна приказка с дебел сняг и борови гори. Тук децата могат да правят сладки с г-жа Коледа и да се включат в училището за елфи. Други акценти по това време са разходките с впряг от хъски, каране на тобогани в дълбокия сняг, наблюдаване на северното сияние или дори сафари с шейни, водени от северни елени във фермата Сирмако. Ако искате особено мразовито приключение, останете в арктическия снежен хотел, създаден изцяло от лед и сняг, въпреки че там има и горещи вани и сауни, които да ви размразят.

Рованиеми, Лапландия, Финландия

Рованиеми, Лапландия, Финландия

  1. Нюрмберг, Германия

Коледният базар на Нюрмберг привлича повече от два милиона посетители всяка година със своите подбрани продавачи, съставящи една невероятна изложба, докато се състезават за наградата за „най-красив дизайн“. Няма да видите изкуствени масово произвеждани пластмасови декорации и други – тук съветът на пазара се отнася сериозно към това да се предлагат само традиционни ръчно изработени играчки и празнични стоки.

Докато се разхождате и оглеждате ще се насладите на изкушаващите аромати на греяно вино, джинджифилови сладки, наденици и сладки печени бадеми. Всичко това в една незабравима празнична атмосфера на Стария град, коледно декориран. Децата и всички, чувстващи се по този начин, могат да се насладят на Музея на играчките заедно с великолепната двуетажна въртележка.

Нюрмберг, Германия

Нюрмберг, Германия

  1. Страсбург, Франция

Страсбург предлага серия от тематични коледни „селца“, които преобразуват града във фантастична приказка от празнични забележителности и гастрономически изкушения. В „селото на елзаските къщи“ посетителите могат да опитат синя слива, кайсия и други вариации с гъши дроб, вдъхновени от празника. Докато в близкото „село Бредъл“ ще намерите традиционни бисквитки и особено продължително наливане на греяно елзаско вино. Коледната програма на града се състои от концерти и всякакви видове културни мероприятия.

Страсбург, Франция

Страсбург, Франция

  1. Брюж, Белгия

Средновековен Брюж е впечатляващ през цялата година, но истински се възражда през зимата, когато центърът се преобразува в коледен парад, който включва ледена пързалка. Посетителите, които пристигат точно преди Деня на благодарността и остават до Нова година, могат също да се насладят на фестивала с ледени и снежни скулптури. Тазгодишният фестивал ще е на тема „земята на хобитите“ с 40 скулптори, създаващи невероятни произведения от 300 тона лед и 400 тона снежинки. Насладете му се с чаша горещ шоколад в този рай за любителите на шоколад.

Брюж, Белгия

Брюж, Белгия

  1. Рига, Латвия

Старият коледен базар на Рига посреща посетители в уникална архитектурна обстановка – площада на кметството. Има няколко събития, фокусирани върху децата, като популярната въртележка от дървени фигури, понита и файтон, както и животински кът с овце и зайци. Къщата на котките има диви котки. Посетители от всички възрасти могат да се насладят на глазирани джинджифилови сладки и местни изделия като топли, ръчно направени чорапи, дървени свещници, латвийски мед и шарени ръкавици без пръсти. Можете дори да научите за различни латвийски традиции като влачене на дънери, шиене и традиционно празнично готвене.

Рига, Латвия

Рига, Латвия

  1. Северният полюс, Аляска

Северният полюс е може би най-коледният град от всички. В тази общност от 2 200 души винаги е Коледа заради празничните декорации през цялата година. Можете да минете с колата по улиците Крис Крингъл Драйв, Алея Имел и Алея Дядо Коледа, а дори и да пренощувате в паркинга за кемпери „Земята на Дядо Коледа“. Всичко се върти около Дядо Коледа тук. През декември градът наистина се пробужда с годишното си ледено състезание, привличащо скулптори на лед от цялата планета. Журналистите също отразяват събитията от къщата на Дядо Коледа. Тук е и мястото, откъдето имате шанса да изпратите своята картичка с пощенския код на Дядо Коледа до своите приятели и роднини.

Северният полюс, Аляска

Северният полюс, Аляска

  1. Талин, Естония

Естонската столица е известна с невероятния си коледен дух, средновековния стар град, покрит със сняг, и фенери, които светят по тъмното, осветяващи павираните улички. Първото коледно дърво в света е поставено тук през 1441г., а днес празничните традиции на Талин все още включват легендарното дърво на площада при кметството. То е заобградено от малки колиби, продаващи своите стоки, а също така ще откриете и ръчно изработени изделия, снежни скулптури, естонска храна и напитки, както и мини зоопарк. Част от сезона на празниците са и коледния базар, ледената пързалка и отворения музей.

Талин, Естония

Талин, Естония

  1. Рейкявик, Исландия

Въпреки че там е малко мразовито, точно такова време е най-подходящо за Коледа, нали? Столицата на Исландия предлага вълнуващото коледно градче Юл и всякакви видове уникални празнични традиции, като например 13-те коледни момчета или мърлявите Дядо Коледа, които носят подаръци за децата, които са били послушни през 13-те нощи до големия ден. Коледният базар е пълен с редица малки живописни колиби, където местните и посетителите могат да закупят чудесни подаръци, празнична декорация и лакомства. Всеки ден има по нещо различно, тъй като някои от занаятчиите и майсторите излагат своята стока на щанд само за един ден. Разбира се, най-запомнящото се от една зимна ваканция в Рейкявик е шансът да наблюдавате северното сияние през нощта заедно с града, покрит със сняг и ослепителните коледни светлини.

Рейкявик, Исландия

Рейкявик, Исландия

  1. Кьолн, Германия

Кьолн има особено неустоима коледна атмосфера заради великолепните сгради, декорации и празнични базари в центъра на града. Всъщност, ще видите, че има осем различни коледни базара от двете страни на река Рейн, като най-големият се намира на площада пред емблематичната Кьолнска катедрала. Туристите могат да се насладят на чаша горещо греяно вино, което определено ще ви стопли и в най-студеното време. Също така обиколете пазарите, като всеки един предлага по нещо различно заедно с голямо разнообразие от подаръци, празнични декорации и храна.

Кьолн, Германия

Кьолн, Германия

  1. Прага, Чехия

Прага е известна с величествената си готическа архитектура и уникални фолклорни традиции, а по Коледа не може да се сравни с никой друг град по света. От известните си коледни базари с красиво декорирани дървени колиби, предлагащи празнични лакомства, включващи всичко от ръчно изработени подаръци и орнаменти до фантастични деликатеси като изпечени на шиш шунки и търделник (традиционен сладък тестян десерт). На площада в Стария град ще видите конюшня с кози, магарета и овце, изградена по традиционен начин в стил Рождество Христово.

Прага, Чехия

Прага, Чехия

  1. Амстердам, Нидерландия

Амстердам се справя точно както трябва, отговаряйки на легендата за Синтерклаас, заедно с къщите от 16 и 17 век, окичени със светлини още от началото на декември. Столицата няма само един коледен базар – хората могат да разгледат или да купят от 26 различни места. Много от тях включват допълнителни атракции като ледена пързалка. Можете също така да опитате от възхитителните понички. Те не само че са изключително вкусни, но също така според традицията предпазват от зли духове.

Амстердам, Нидерландия

Амстердам, Нидерландия

  1. Брекенридж, Колорадо

Този известен ски град се преобразява по време на празниците в един красив коледен град във викториански стил. Започва със запалването на светлините през първия уикенд на декември и през празниците посетителите могат да се насладят на возене с карета, възможности за пазаруване и шанса да усетят, че се пренасят в някаква стара празнична картина.

Брекенридж, Колорадо

Брекенридж, Колорадо

  1. Малмьо, Швеция

Този шведски град в стил „старото се сблъсква с новото“ представя един миш-маш от коледни базари, празнични концерти и блещукащи дръвчета. Тук можете да пазарувате стоки в модернистичен дизайн или ръчно изработени декорации от Содертул и същевременно да поспрете, за да се стоплите с чаша шведско греяно вино. Отправете се към имението Катринеторп за коледни звезди, празнична храна и антики или към „Добрият Юли“ за стари неща и рециклирани подаръци. За да завършите деня с празнично настроение, обуйте кънките и се попързаляйте по отворените ледени пързалки в парка Фолкетс или Раул Валенберг.

Малмьо, Швеция

Малмьо, Швеция

  1. Остров Макинак, Мичиган

Един кратък превоз с ферибота ще ви доведе до този живописен островен град със само 500 граждани, където всеки празнува така, както преди 100 години. Тук хората се придвижват с коне и бъгита, тъй като моторните превозни средства са забранени от миналия век. По Коледа Дядо Коледа посещава всяко едно дете, за да изслуша техните желания. Има също така и ежегоден коледен базар, украсен в зелено, червено и светлолилаво.

Остров Макинак, Мичиган

Остров Макинак, Мичиган

  1. Гринделвалд, Швейцария

Градчето Гринделвалд е разположено в подножието на два върха на Алпите – толкова е живописно, че е използвано за снимачна площадка на редица филми като „Златният компас“. Този зимен курорт се отличава с очарователната си атмосфера през празниците – толкова, че може да ви накара да повярвате в дядо Коледа отново. Ще се насладите на красиви декорации по улиците и големи коледни дървета на всеки ъгъл, заедно с греяното вино и множество стоки, които да закупите от базара Гринделвалдер.

Гринделвалд, Швейцария

Гринделвалд, Швейцария

  1. Левънуърт, Вашингтон

Левънуърт е разположен на източния край на Каскадите в щата Вашингтон. Той е баварски град, трансформиран във виртуална снежна стъклена топка по време на празниците. Коледният светлинен фестивал, провеждащ се от 5 до 21 декември, включва много пеене на коледни песни, коледни герои и безкрайни светлини. В петъците Св. Николай посреща децата с песен и плод. Градът дори има награда за „Празничен град на САЩ“.

Левънуърт, Вашингтон

Левънуърт, Вашингтон

Коледа е най-магичното време през годината и ако си мечтаете да го прекарате в някое приказните градчета, които виждате по картичките, то тези дестинации ще ви накарат никога да не забравите времето, прекарано там.

Източник: tripstodiscover.com