Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Седемте рилски езера

Публикувана от vsichkioferti
на 25.05.2016



0Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше село Златолист, а този път ще ви посъветваме да посетите Седемте рилски езера.

1

Седемте рилски езера са група езера с ледников произход. Намират се в северозападната част на планината Рила, в Дамгския дял, като най-високо разположеното от тях (Сълзата) е на 2535 м. н.в.

4

Ако решите да посетите езерата, можете лесно да стигнете до тях. За онези, които нямат собствен превоз, е осигурена редовна маршрутна линия, която води до седалковия лифт. За пътуващите с автомобил, пътят за Рилските езера минава през град Сепарева баня – нов и ремонтиран, а табели има навсякъде.

2

Съществува легенда, според която, преди хиляди години, когато на земята не е имало хора, в планината Рила живеели двама великани. Те били мъж и жена и се обичали безумно. Планинският им дом бил красив и подреден и целият свят се радвал на любовта и разбирателството им.

3

Щастието им продължило до един злощастен ден, когато злите сили завидяли на живота им и решили да унищожат всичко. Започнали да пращат земетресения, бури и пожари. Докато природните стихии разрушавали всичко, великанът се борел. Борел се и отбивал всички атаки. Това все повече ядосвало злите сили и накрая той паднал убит, след тежката борба. Тогава огромна мъка застигнала сърцето на младата вдовица. Изплакала очите си тя, а сълзите й се стичали по хребетите и се събирали, образувайки чисти езера. Малко  преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала. На нея  са изобразени мъж и жена в огромни размери. Според легендата това са фигурите на двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своят приказен дом. Това е гледка, която ще спре дъха ви за един миг изпълнен с блаженство.

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.