Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Разлог

Публикувана от vsichkioferti
на 07.06.2016



Разлог

Разлог

Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше възрожденският град Копривщица, а този път ви предлагаме да се разходите до един град с хилядолетна история, обграден от три смайващи планини – град Разлог.

разлог

Разлог

Разлог се намира в Югозападна България. До 1925 г. носи името Мехомия, след което е кръстен на котловината Разлог, в която се намира. Разположен е в центъра на котловината, между три планини – Рила, Пирин и Родопи.

Градът има богата и хилядолетна история. Районът му е бил населен от най-дълбока древност. Първите известни поселници по тези места са тракийските племена сатри и дии. Поради стратегическото си местоположение, в близост до пътя, минаващ по поречието на река Места, тук е имало селище и през римо-византийската епоха. През първата половина на IX в. кан Пресиян присъединява Разложко към българската държава. А за първи път името Разлог се споменава в писмените извори през 1019 г., в дарствена грамота на византийския император Василий II Българоубиец.

Разлог

Разлог

В града ще намерите много възможности, с които да запълните времето си. Разлог изобилства от разнообразни възможности за туризъм: културен, екотуризъм, голф и СПА.

Една от забележителностите, които си струват да посетите в областта, е Древният слънчев календар, намиращ се в центъра на града. Той представлява 12 мраморни морени с издялани фигури на животни, подредени в кръг. Българите използват този вид календар от дълбока древност до края на XIX в. Календарът в Разлог е намерен през 70-те години на XX в. и е датиран от VIII в. Той  представлява единственото пълно и запазено изображение на древния български календар.

Разлог

Разлог

Друго място, което заслужава вашето внимание, е „Писаната църква”. Тя е разположена в подножието на Пирин, на 7 км югозападно от Разлог. Църквата е забележителен архитектурен обект с две вписани една в друга църкви от различни епохи – раннохристиянска базилика от V-VІ в. и типична за българското Средновековие църква от ХІІІ в. В насипа на църквата са открити ситно натрошени фрагменти от стенописна украса, както и няколко фрагмента, запазени върху стените, те потвърждават името, дадено ѝ от местното население – Писаната.

Интересна е и друга църква в центъра на самия град – „Св. Благовещение”, която впечатлява с красивия си иконостас и внушителна архитектура. Тя е един от най-големите и красиви църковни храмове в Неврокопската епархия. Обърнете внимание на новите стенописи по църковните стени. Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 г. от екип млади художници реставратори.

Ако искате да се запознаете с богатата история на Разлог, можете да посетите историческия музей „Никола Парапунов”. В музея се съхраняват над 5 000 експоната от различни епохи. Самата Парапунова къща също е интересна. Тя е построена през втората половина на XIX в., но изгаря през 1903 г. в Илинденско-Преображенското въстание. През 1905 г. е построена наново по старите планове и е типичен пример за разложко-чепинска къща, „братов” тип от края на XIX в. – продължение на т. нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив.

Разлог

Разлог

Цялата област около Разлог изобилства от прекрасни места, така че не се колебайте да посетите този древен град – напълно си заслужава!

Вижте всички оферти за почивка в Разлог!

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.