Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Проходна пещера

Публикувана от vsichkioferti
на 19.04.2016



Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още нямате идея как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Ето и нашето предложение за предстоящите събота и неделя – Проходна пещера.

20150830_135048

Снимка: Личен архив

 

Проходна е една от най-посещаваните пещери в България. Лесно достъпна и невероятно живописна, тя представлява огромен интерес за туристи, фотографи, геолози. Обявена е за природна забележителност още през средата на миналия век и представлява едно от малкото места в света, където са възможни бънджи скокове от пещерен свод. Скалното катерене също е сред забавленията, които може да ви предложи мястото. Често цели групи от катерачи се възползват от високите над 40 метра  отвесни скали.

Ако решите, че Проходна пещера е желаната дестинация за следващия ви уикенд, можете бързо и лесно да стигнете до нея. Намира се на едва 112 км от София, в близост до село Карлуково.  Дълга е около 200 метра и бихте могли да я разгледате за час. Пещерата е естествено осветена от огромните си входове. Светлината влиза и от два отвора на тавана, които са разположени симетрично един до друг и поразително много наподобяват очи. Те са наричани още „Очите на Бога“ и „Окна“. Легендите разказват за множество молитви отправени под тях, които са били чути и изпълнени.

20150830_135635

Снимка: Личен архив

 

Митично и величествено усещане е да застанеш под „Окна“. Погледнати под даден ъгъл те наподобяват лице, което смирено гледа към посетителите на пещерата. Ако денят е дъждовен, бихте могли да видите „Божиите очи“ да „плачат“. Местните хора вярват, че те имат магична сила и доближават човека до Създателя му.

Чувството за мистерия и единение с природата няма да ви напуснат през целия ви престой в пещерата. Обещаваме ви, че ще останете удивени и вдъхновени от това си пътуване и дълго ще си спомняте момента, в който сте погледнали право в „Очите на Бога“.

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.