Зонулин е протеин, който естествено се произвежда в тънките черва и играе ключова роля в регулирането на чревната бариера. Той управлява т.нар. „плътни връзки" между клетките на чревния епител – структура, която контролира какво може и не може да преминава от червата в кръвния поток.
Когато нивата на зонулин се повишат, тези клетъчни връзки се разхлабват, което води до по-голяма пропускливост на чревната стена – състояние, известно като пропускливо или „течащо" черво (leaky gut). Това може да позволи навлизането на нежелани вещества – като токсини, бактерии и недоразградени хранителни частици – в тялото, което от своя страна провокира възпаления и може да стимулира имунната система по неправилен начин.
Кога може да се наблюдават повишени нива на зонулин?
При непоносимост към глутен и при целиакия;
При хронични възпалителни заболявания на червата (например болест на Крон);
При нарушен баланс на чревната микрофлора (дисбактериоза);
При някои автоимунни състояния;
Грижата за здравето е важна за всеки. Възползвайте се от промоционалната оферта на лабратории Кандиларов!