Блог на VsichkiOferti.bg

6 причини да почиваш в Черна гора

Публикувана от vsichkioferti
на 07.03.2017



Със своите скалисти гледки и морски пристанища е изненадващо, че очарованието и привлекателността на Черна гора са запазени за местните и съседите от други балкански страни. Благодарение на новите круизни маршрути, откривания на луксозни хотели и огромен интерес от ентусиасти, обхождащи черните пътища, Черна гора бързо започва да се превръща в топ мястото на Адриатическо море.

6 причини да почиваш в Черна гора

Брегова линия

Черна гора придобива известност с непрекалено застроената си земя. Водата – повече с цвят опал, отколкото небесносиньо – проблясва на следобедното слънце, а изобилието от девствени плажове предлага спиращи дъха гледки към варовиковите скали. Посете Будва – най-посещаваната точка от туристите – с лек привкус на Маями, предлага безброй барове, прекрасен стар град и километри плажна ивица. Не всички плажове в този град с венециански стил са оживени. Скрит зад малка пътечка, Могрен предлага гледки без цялата тълпа. Много по-чудат е Улцин със своите 12 км брегова линия, обособяващ се с нудистки плажове и най-доброто място за наблюдаване на хора. Малко по-модерен и някога бил място за почивка на Мерилин Монро е Свети Стефан. Средновековното селище, превърнало се в луксозен остров, има публичен плаж, който се намира извън стените на града и предлага на плажаджиите несравнима гледка към сградите от 15 век.

Черна Гора

Храна

Благодарение на силното влияние на Балканите, местните ястия си приличат с тези в Албания, Македония, Хърватия и Гърция. Прясно уловеният октопод се приготвя на грил и се поръсва със зехтин, като се поднася в допълнение със сарми или парчета овче сирене, аранжирани около плата с вкусни зеленчуци. Бюрекът, който произлиза от турската кухня, е пълнен до горе с асортимент от сирена, спанак или месо и е най-добре да се похапва за закуска, докато ходите по улиците на Котор или Будва. Ако искате да си похапнете обилно нещо традиционно, се отправете към Под Валет – ресторант за месоядни в град Подгорица, който предлага дебели парчета агнешки кебап, месни манджи и чевапчичи – типично югоизточно ястие на скара, което се прави от кайма във формата на наденички.

Черна гора

По-ниски цени

Въпреки че е малко по-скъпо от Македония и Албания, цените в Черна гора са все още доста по-достъпни от най-посещаваните места по Средиземноморието, като Хърватия и Гърция. Дори в туристическите области на Котор, едно хапване рядко ще ви струва повече от 30 евро. Същото се отнася и за нощувките: петзвездни хотели като Аман на о.Свети Стефан са с 10% по-ниски цени от подобни места за отсядане в близкия Дубровник, а и можете да си наемете цял апартамент с тераса, гледаща към залива на Котор, за по-малко от 30 евро на вечер. Цените нарастват през летния сезон, така че ако искате да спестите, направете почивката си през слабите периоди. Може би най-доброто доказателство за ниските цени са екскурзиите. Голямото обиколка на Черна гора, например, обхваща цял ден екскурзии от Котор до залива Бока, надолу към Негуши за закуска, през националния парк Ловчен към град Цетине за една разходка пеша, с лодка, и обяд около река Църноевича, а след това още една туристическа разходка през стария град на Будва, спирка на плажа Джаз за едно плуване и вечерта по една ракия в Котор за около 35 евро.

Черна гора

Приключения на открито

Нещо повече от плажове и градове, Черна гора е едно от най-добрите места за приключения навън на Балканите, където да рискувате да отидете. Националният парк Дурмитор е добро начало със своите защитени борови гори, кристално чисти ледникови езера, водопади, дълбоки клисури и изобилие от добре маркирани пътеки.

Формирани от ледници и преминаващи реки, повече от 50 варовикови скали образуват драматичен фон за снимки със смайващия Боботов Кук, извисяващ се над всичко останало на повече от 2 500 м надморска височина. През зимата можете да карате ски в парка, докато през лятото – рафтинг, походи и катерене – са възможностите за спортни активности. В самия парк се намира известният каньон на река Тара, която е най-дълбоката река в Европа (повече от 1,2 км). Реката е най-подходяща за рафтинг, но най-добрите панорамни гледки към реката, обградени от гъсти гори и варовикови върхове.

За истинските почитатели на адреналина мостът на река Тара предлага зип линия дълга 865 м, извисяваща се над речните бързеи.

Извън националния парк има голямо разнообразие от активности в Котор. Известните укрепления на града, част от Световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО, предлагат 360-градусова гледка към залива и обградения град.

Черна гора

Стремеж към лукс

Едно от нещата, заради които Черна гора е изоставала зад бляскавите си съседи, е била липсата на луксозни места за настаняване в и около най-известните градове на страната. Въпреки това с нарастването на туристите, преминаващи границата между Хърватия и Черна гора, дали с круизен кораб или кола, 5-звездните хотели нарастват по крайбрежието. Най-голямото откриване за всички милионери и любители на яхти е било през 2010г. на Порто Монтенегро – зашеметяващи и обширно яхтено пристанище.

Черна гора

Нови круизни маршрути

Въпреки че местните казват, че вече има достатъчно пасажери на круизни кораби, слизащи в Котор, 2017 ще донесе дори още повече кораби и маршрути в страната с население по-малко от 1 млн. За разлика от Дубровник, който приема хиляди посетители от различни кораби, пристанищното ръководство на Котор не е толкова разработено, което все още означава по-малко тълпи на пристанището.


А
Черна горако сме ви заинтригували можете да разгледате офертите за Черна гора тук:

източник: vogue.com