Блог на VsichkiOferti.bg

10 забележителни изгубени града, забравени от времето

Публикувана от vsichkioferti
на 02.12.2016



10 града

Да си представим как цял град бива забравен от времето, оставяйки не повече от руини след себе си, вероятно не е лесно. Дали поради войни, природни бедствия, промени в климата или други причини, градове са били изграждани и са западали в миналото. Някои от тях, като Помпей, са били открити след векове от археолози, или дори по случайност, и така не са успели да потънат в забрава. Ето и някои от най-забележителните изгубени градове, които очакват да бъдат открити от вас:

  1. Акротири, Санторини

Разположено на един от най-романтичните и популярни острови за почивка в Гърция, селището Акротири датира още от преди смайващите 7 000 години. Основано като малко рибарско селище, впоследствие става важен търговски пункт, с обширни канализационни системи, павирани улици и десетки каменни сгради. Въпреки това, изригването на вулкана Тера заличава града през 17 век, оставяйки мястото в руини и необитаемо оттогава.

Санторини

Санторини

  1. Мачу Пикчу, Перу

Мачу Пикчу без съмнение е най-известният изгубен град в Перу и голяма част от него остава обвита в мистерия. Реликва на класическата архитектура на инките, градът е изграден преди 550 години като убежище и място за усамотение на император Пачакути, но е изоставено само след стотина години до голяма степен като косвен резултат от завоеванието на испанците. Днес до Мачу Пикчу може да се стигне чрез влак от най-близкия град Агуас Калиентес или пеша по стръмния и труден път на инките.

Мачу Пикчу

Мачу Пикчу

  1. Лептис Магна, Либия

Северна Африка е дом на едни от най-удивителните и недокоснати гръцки и римски руини в света и древният град Лептис Магна е може би най-великолепният от тях. Датиращ още преди 3 000 години, градът, разположен по крайбрежието на днешна Либия, е забравен в голяма степен от западните туристи. Голяма част от сградите като амфитеатъра, пазара и базиликата Септимий Север, остават до голяма степен непокътнати.

Лептис Магна

Лептис Магна

  1. Петра, Йордания

Датираща от 2 500 години, Петра е една от най-известните символи на класическата цивилизация в света. Разположен в съвременна Йордания, градът е вграден в скалата и се посещава от 580 000 души всяка година. Голяма част от забележителността е добре запазена благодарение на сухия пустинен климат в региона. Туристите могат да разглеждат от многото кралски гробници, както и често фотографираната съкровищница на фараона. Учудващо, Петра е била непозната в продължение на векове за Западния свят и е открита едва през 1812г.

Петра

Петра

  1. Помпей, Италия

Преди около 2 000 години древният римски град Помпей е заринат от пепел и пемза след ужасяващото изригване на вулкана Везувий 79 г. пр.Хр. Отдавна забравени под запазващата пепел, руините са открити едва през 1599г. Днес Помпей до голяма степен е изкопан и безброй безценни артефакти са реставрирани. Руините, запечатали определено време, дават представа за живота на древната Римска империя.

Помпей

Помпей

  1. Палмира, Сирия

Древният град, основан през второто хилядолетие пр.Хр., и величествените руини на Палмира лежат върху днешна Сирия. Градът се отличава със зашеметяващ театър, както и с много светилища, храмове и каменни къщи. Мястото, което някога е било център на Палмирската империя през 270-273, все още е било обитаемо до 1932г., когато е било изоставено. За съжаление, тези древни руини сега са под пълна обсада от терористичната група “Ислямска държава в Ирак и Левант” (ISIL), която е разрушила голяма част от сградите и безценни артефакти.

Палмира

Палмира

  1. Тива, Египет

В миналото познат като един от най-значимите градове в културата на Древен Египет, руините на Тива сега лежат върху съвременния град Луксор, но са се превърнали в един от най-важните и емблематични туристически обекти. Основана през 3 200 пр.Хр., Тива е била столица на Средното и на Новото царство. По време на възхода си около 2 000 г. пр.Хр. е имала население от около 40 000 души, ставайки един от най-населяваните градове в света за времето си.

Тива

Тива

  1. Персеполис, Иран

Културна и церемониална столица на Ахеменидската империя между 550г. и 330г. пр.Хр., Персеполис се намира в съвременен Иран в региона на Шираз.  Много сгради са останали очасти – по-специално „Портата на всички народи“, която е построена, за да почете различните субекти на империята. Много други монументални сгради също са очасти цели като дворците Такара и Ападана.

Персеполис

Персеполис

  1. Паленке, Мексико

Паленке е най-известният и добре запазен от всички руини на маите. Датиращ от около 2 200 г. до 1 400 г., изгубеният град е намерен в южната част на съвременно Мексико. Градът достига възхода си през седми век, но след упадъка си, много преди завоеванието на испанците, до голяма степен е бил погълнат от джунглата. В днешно време е изринат и посетителите могат да разглеждат многото храмове, водопроводи и други структури.

Паленке

Паленке

  1. Ангкор Ват, Камбоджа

Един от най-емблематичните обекти в Азия, Ангкор Ват е също така най-големият религиозен паметник в света. Името означава „Градът храм“. Първоначално е бил хиндуистки храм преди да стане будистки храм няколко години по-късно. За последните 400 години обектът не е широко използван с оригиналната си цел, но екстензивната работа по запазването и реставрацията му продължава да носи отново на този прекрасен обект предишната си слава.

Ангкор Ват

Ангкор Ват