Блог на VsichkiOferti.bg

Милано – мечтан дом…

Публикувана от vsichkioferti
на 01.04.2016



ЦВЕТЯ

Снимка: Личен архив

 

Космополитен, градът на модата, индустриален,  футболна Мека… Чух какви ли не отзиви за Милано. Всички те описват малка част от цялостното ми усещане от краткия престой там. Със сигурност това не беше най-емоционалното ми пътуване. Нямаше нужда от постоянно надбягване с времето, за да разгледам всичко. Но всичко по реда си. Пътуването до там е бързо, лесно и евтино. Нискотарифните компании кацат на летището в Бергамо. Типично италианско градче, което също заслужава няколко часа внимание. Ако сте почитатели на италианския начин на живот със сигурност ще ви допадне. Малко и спокойно, с красив стар площад, параклиса Калеони и дори замък. Но да се върнем на Милано. Автобусите до Милано са 5 евро в посока. Като има опция за двупосочен за 9 евро. Реално погледнато обаче няма сериозна причина да бързате да се запасявате с билет за връщане. Транспортът е редовен. Почти постоянно се движат автобуси към и от Милано. А и освен тях има възможност да си хванете влак. Като цената е почти същата, а влаковете изглеждат много красиви и примамливи. Пътят е към 40 минути, но наблюденията ми са извън пиковите часове. Вероятно в работни дни движението ще бъде доста по-тежко, защото много от италианците живеят в покрайнините на големите градове и когато сутрин всички отпътуват към работните си места задръстванията не са от приятните. Ако решите да си наемете кола или да импровизирате с транспортните средства малко повече, съвсем малко встрани от пътя между Бергамо и Милано се намира Монца. Всеки фен на Формула 1 би оценил подобно отклонение подобаващо. Друга дестинация, която си плаче за посещаване, при повече свободни дни, е езерото Комо. На около час път от Милано (има и влак до там). И така неусетно докато кроим планове за всички дестинации, които можем да посетим ако имахме време, движейки се по прекрасно поддържаната магистрала, сме за нула време в Милано.

 

Автобуса ни оставя на централната гара в града. Тя не е най-красивата сграда на света, но със сигурност е доста внушителна като размери. Първото впечатление, в 09:00 сутринта, обаче беше на странно празен град. Освен няколкото туристи, слизащи от автобусите, хората бързащи по своите задачи бяха учудващо малко. На този фон някак самотни изглеждаха и велосипедите под наем, които видяхме там. Да, такова животно има. При това напълно достъпно. Първите 30 минути за абонати на градския транспорт са напълно безплатни, а след това цените се движат около 0.50 евро. Като заговорих за градски транспорт. Той е прекрасно уреден. Изключително удобен. Метрото е прекрасно. Повечето спирки са съобразени с туристическите забележителности на града и е наистина отличен начин за придвижване. Самият аз не се възползвах, но доколкото разбрах има денонощно движение по линиите. Автобусите … е те са съвсем обикновени. За сметка на това да пътуваш с трамвай си е приключение. Забавен  е контрастът между нови и стари мотриси. Докато едните са си прилично бързи и приятни за придвижване, то другите са.. дървени. Корпусът на трамвая е направен изцяло от метал, а седалките, подът и стълбичките са дървени, прозорците му са огромни. Линиите с номера 1, 2, 4 и 23 се обслужват от такива трамваи. Сами по себе си те са нещо специално и трябва човек да се повози на такъв. Най – стария трамвай е в експлоатация от 1900-тната година! Важно уточнение: градския превозвач се казва ATM, да точно както и банкоматите. Единичните билети струват 1.50 евро и са валидни за 90 минути. Далеч по – добри са двудневните – 8.25 евро и важат за 48 часа.

kolel;o

Снимка: Личен архив

 

Миланската катедрала “Duomo di Milano” е на 4-5 спирки с метро от Централната гара. Тя е топ-забележителността на този град. Със сигурност си струва да посетите Милано, дори само, за да видите нея. Прекрасна, както отвън с нейния изчистен бял мрамор, така и отвътре с големия брой витражи и колони. Една от най-високите катедрали в света, със своите 108.50 метра е внушителна. Истинско произведение на архитектурното изкуство. Можете да се качите на върха на катедралата и да огледате целия град от птичи поглед. Има две възможности – с асаньор и по стълбите. Разликата е 2 евро, но ако сте почитатели на стълбите може да се възползвате от тях. Италианците са вярващи католици. Може да бъдете сигурни, че средства при изграждането ѝ не са били пестени. Всичко е много красиво и точно на място.  Единствения проблем, с който се сблъскахме при влизане е огромната опашка, чакаща за същото. Преди нас обискираха всеки, преди да бъде допуснат в катедралата, и ставаше доста бавно. Но доколкото разбрах, от приятели живеещи в Италия, тези мерки са изключение заради зачестилите атентати. Все пак, бъдете подготвени.

Katedrala

Снимка: Личен архив

 

Продължаваме разходката по площада. Кралския дворец се намира срещу Дуомо. Всъщност „Дворец“ е доста странно наименование, защото със сигурност не изглежда чак толкова грандиозно отвън, но пък често там има много интересни изложби.

В средата на площада се намира, задължителния за италианските градове, монумент на Виктор Емануил – първият „Крал на обединена Италия“.

Алея „Corso Vittorio Emanuele“ е най-популярната търговска улица в Милано. Тя свързва Миланската катедрала с Ла Скала. Страхотен вариант за шопинг отпускане след тежкия ден, изпълнен с обиколка на забележителности.

Ла Скала е странен оперен театър. Отвън не е нищо особено, но ако можете да влезете се възползвайте. Представленията са неповторими. Това е изживяване, което всеки почитател на класическата музика трябва да изпита. Билетите са скъпи, но в деня на събитието оставащите билети често се пускат с отстъпка.

Храмът “Della Vittoria “ е мраморен паметник, който се намира срещу казармата на Гарибалди. Построена е на 4-ти ноември 1928 г.,  в памет на жителите на Милано, които са загинали по време на  Първата световна война.

„Тайната вечеря“ – гордостта на гражданите на Милано, се помещава в Cenacolo Vinciano, музея към базиликата  Санта Мария деле Грацие. За да стигнете до стенописа трябва да си закупите билет минимум две седмици, а за предпочитане е дори месец по-рано, защото билетите за вход се изкупуват с невероятна скорост. Черният пазар не е особено популярен и няма да успеете да влезете ако не сте се запасили със скъпоценната хартийка предварително. За сметка на това, Църквата към музея е достъпна за вярващи, а и за туристи. Тя е включена в списъка за Световно наследство на ЮНЕСКО. Можете да се насладите на готическия интериор на базиликата, както и на  множеството красиви стенописи.

Разбира се, да не забравим и стадиона Сан Сиро. Атмосферата там е невероятна. Без значение дали отборите на Милан и Интер се борят за шампионски титли или просто кретат тифозите на двата клуба винаги са там, на стадиона и подкрепят своите. А самото съоражение е едно бижу.

Площад Гае Ауленти е нещо коренно различно. Докато навсякъде се усеща италианската нотка, която прави града толкова романтичен и успокояващ, то на този площад се пренасяте направо в американските мегаполиси. Високи небостъргачи ограждат площада, на който има магазини на няколко етажа, приказни фонтани, които светят правейки от водните струи истинско шоу. Няколко от високите блокове в съседство са произведения на изкуството. Изумителна е подредбата на терасите. Те не са една под друга както е прието, а са буквално случайно разположени по фасадата. „Защо са измислили подобно нещо?“ – се попитахме ние първоначално – и отговорът се появи от самосебе си. Дървета! На терасите много от живеещите там си отглеждат дървета. Разположението на терасите позволява разстоянието между тях да е достатъчно голямо, за да може спокойно да се поддържат доста високи растения.

 

ARKA NA MIRA

Снимка: Личен архив

Арката на мира в Милано е построена в началото на 19-ти век, от Луиджи Каньола, по заповед на Наполеон. Намира се на мястото на старата градска врата Семпионе, датираща от времето на Римската империя.  Първоначално арката била посветена на успехите на Наполеон по това време и затова получила името – Арката на победата, но по-късно била преименувана на Арката на мира. Днес тя е една основните туристически забележителности в Милано. На върха й можете да видите 3 групи скулптури. По средата се намира колесница с шест коня, а от двете й страни има по един конник.

 

Замъкът Сфорца обаче остава моето любимо кътче в Милано. Построен през 1368-ма, през вековете е използван като крепост и като имение на голямата италианска фамилия Сфорца, упрявлявали Милано като херцози. Сега естествено замъкът се използва като галерия, в която можете да видите част от творчеството на Микеланджело и да Винчи. Със своите крепостни стени, ровове и бойници, замъкът е истински красавец. Освен това, на неговата територия има доста място за разходка.

замък

Снимка: Личен архив

 

Храната и виното нямат нужда от коментар. Италианците са майстори на тестените изделия и виното. Има само два проблема. Тяхната кухня е бърза, доста от нещата ще се сторят сурови за българските стандарти. И докато намирането на пица и спагети е лесно, то за истинска храна може да се наложи да се поразходите повече.

Ако успеете, посетете Пекарната Луини. Там правят уникалните Панцероти, всъщност доста близки до нашите мекици, но с разнообразни плънки. Иии да.. има опашка, точно до тази за сладолед. Като говорим за сладолед, няма как да не пробвате типично италианския и разкошен Джелато сладолед.

Милано е странен град. Нито за момент не успях да го почувствам като туристически, въпреки многобройните забележителности и улеснения, като картите около важните места. Всичко е създадено, за да могат жителите на града да му се наслаждават, но е направено толкова добре, че се е превърнало във важна спирка за всеки уважаващ себе си изследовател на красивото. Хубавото време и уикенда успя да ни потопи напълно в италианския начин на живот. Доста лежерно успяхме да разгледаме някои неща, но в никакъв случай всичко. Успяхме да се насладим на красивите паркове. Видяхме прекрасни магазинчета за цветя, кафенета, ресторантчета, дори графити. Храмовете са направени с нужната доза уважение към религията и до един са произведения на изкуството. ХОРАТА, винаги усмихнати, спокойни, готови да помогнат. Истинско удоволствие е да общуваш с такива личности.

Милано не може да бъде описан с две думи. Трябва да бъде почувстван. Градът приласкава още с първите крачки по неговите улици. Успя да ме накара да се почувствам като част от него. Потопих се в атмосферата му напълно. Забравих за момент, че съм там само за няколко дни. Почувствах се у дома…

Ако желаете да се почувствате и вие част от този космополитен град, да видите красотата и същността на Италия, разгледайте нашите оферти за пътуване до Милано от тук. Желаем Ви приятно пазаруване!