Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: резиденция „Евксиноград“

Публикувана от vsichkioferti
на 19.07.2016



55

Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше загадъчния и страховит замък на Дракула в Бран, Румъния, а този път ви предлагаме да се потопите в царствената красота на резиденция „Евксиноград“.

zx620_1909472

Резиденция „Евксиноград“ се намира близо до град Варна, по посока курорта Златни пясъци, и лесно бихте могли да съчетаете посещението си до там с лятната си почивка на море. Дворецът е разположен на провлак, с неголеми размери, от северната страна на Приморски парк и осигурява една действително прекрасна гледка.

© Спас Спасов

© Спас Спасов

Резиденция „Евксиноград“ е строена в периода 1881-1885 г., по проект на швейцарския архитект Херман Майер, с реалната идея да следва стилистиката на френските замъци от ХVІІІ в. Била е предназначена за лятна вила на княз Александър I Батемберг и притежава наистина царствена класа. Широки алеи, приказни фонтани и екзотични растения са само част от забележителния парк около сградите. Той се простира на  550 дка, от общо 800-те на резиденцията.

zx620y348r_2159048

Резиденция „Евксиноград“ е и най-старата изба в България. Върху останките на стара манастирска изба, по заръка на Фердинанд, е построена дворцова винарна (1891 г.). Тя функционира и до днес и е известна със своите 12 вида бяло вино, както и 7-те си вида коняк. Смята се за една от най-добрите в България.

 

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.