Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Охрид

Публикувана от vsichkioferti
на 23.08.2016



67

Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше Солун, а този път ви предлагаме да разгледате Охрид и цялата красота, която той може да ви предложи.

Охрид е античен град, който се намира в югозападната част на Македония. Разположен е на самия бряг на Охридското езеро, което е сред двадесетте най-дълбоки езера в Европа. От 1980 г. езерото и бреговете му, заедно с града, са обявени за културно и природно наследство със световно значение и са под закрилата на ЮНЕСКО.

Четвърта столица на България, религиозен и културен център, приказно място за плаж и почивка, и не на последно място – един от най-красивите старинни градове на Балканския полуостров – това е Охрид. Място, което заслужава да му отделите от времето си, и бъдете сигурни, няма да ви подведе.. Ако решите да се доверите на съвета ни, давайки шанс на туристическата перла на съседна Македония, бихме ви препоръчали да започнете разходката си от Горна Порта. Така ще можете да разгледате църквата „Света Богородица Перивлепта“, наричана още „Свети Климент“ и строена през XIII в. Храмът се отличава с изключително богатата си декоративна украса, както и стенописите вътре, които са дело на известните охридски майстори Михаил и Евтихий.

В близост до църквата „Свети Климент“ се намира Античния амфитеатър. Той е бил използван от римляните за гладиаторски битки и театрална сцена. Днес, на мястото се провеждат множество събития, на които бихте могли да бъдете зрител.

Едно от местата, които е сякаш задължително да включите в разходката си из Охрид, е Охридската крепост, известна още като Самуилов дворец. Тя се намира на най-високата точка на града – Горни сарай – и е част от отбранителна система, която в миналото ображдала цялото населено място. Заедно с градските стени укрепителната система има двадесет входни  отбранителни кули, както и шест градски и крепостни порти. От Самуиловата крепост се разкрива удивителна гледка, която ще ви накара да се почувствате така, сякаш летите над изящно сините води на Охридското езеро.

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.