Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: крепостта Баба Вида

Публикувана от vsichkioferti
на 27.07.2016



5454

Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още не сте решили как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше царствено красивата резиденция „Евксиноград“, а този път ще се опитаме да ви разходим до единствената изцяло запазена крепост в България – Баба Вида.

Средновековната крепост Баба Вида, наричана още Бабини Видини кули, се намира на брега на река Дунав и заема площ от 9,5 дка. Строежът й започва през Х в., но е завършена 4 века по-късно. Основите й са положени върху останките на античния град Бонония.

Бабини Видини кули е заобиколена от ров, с дълбочина 6 и дължина 12 метра, който някога се е пълнел с вода от Дунав. Над него е минавал подвижен въжен мост. Крепостта имала 9 кули, които завършвали с бойници, като до днес най добре е запазена Срацимировата. Нейната височина е 16 метра и е покрита различни орнаменти, разкриващи вековете история, на които е била свидетел.

Крепостта Баба Вида е обявена за паметник на културата с национално значение още през 1964 г. и до днес не спира да привлича и изумява. Ако решите да я посетите, бихте могли да видите 2 от кулите, които са достъпни. Също така ще имате възможността да разгледате затвора от времето на средните векове, който се намира в крепостта, уредите за мъчение в него, както и експонирани топове и бесило.

 

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.

Източник снимки: http://baba-vida.cqlo.info/