Блог на VsichkiOferti.bg

Идея за уикенда: Архитектурно-етнографският комплекс „Етър”

Публикувана от vsichkioferti
на 27.04.2016



Отново е сряда, уикендът е на една ръка разстояние, а вие все още нямате идея как ще го прекарате? Ние ще се постараем да ви даваме всяка седмица по една идея. Последното ни предложение беше Проходна пещера, а този път ще ви предложим да прекарате почивните си дни в комплекс „Етъра“ Габрово.

Идея за уикенда: Етъра

Снимка: Личен архив

 

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в централна България, на 8 км разстяоние от град Габрово. Музеят на открито е обявен за паметник на културата с национално значение през далечната 1971 г., само 7 години след откриването му.

„Етъра“ представлява умален вариант на някогашно Габрово и на неговата територия можете да видите 16 къщи, които са точни копия на сгради, били в миналото образци на архитектурата. Също както някога, преди време, на занаятчийската чаршия можете да наблюдавате как майсторите изработват изделия. Сред много занaяти представени на занаятчийската улица са кожухарство, грънчарство, бакърджийство. Комплекса предлага и обучение за всеки, пожелал да се посвети в даден занаят.

Идея за уикенда - Етъра

Снимка:Личен архив

 

Архитектурно-етнографският комплекс има общо 50 обекта, сред които и единствената в България колекция от технически съоръжения, които се задвижват от вода.

Откритият музей „Етъра“ е магично място, на което се пазят вековни традиции и ежегодно се правят възстановки на български обичаи. Несъмнено съществуват достатъчно причини, това да бъде следващата ви дестинация за уикенда.

Идея за уикенда: Етъра

Снимка: Личен архив

Следващата седмица, отново в сряда, очаквайте новото предложение за хубав уикенд от екипа на VsichkiOferti.bg.